DNA-test för PLL

2009 fick vi reda på att mutationen för PLL (linsluxation) hittats och att ett DNA-test fanns för distribution hos AHT, The Animal Health Trust. Den som vill DNA-testa sin heeler kan beställa online via https://www.ahtdnatesting.co.uk/test-category/canine/ (Välj L -> Lancashire heeler -> Primary Lens Luxation) eller skicka ett mail på adressen swabrequest@aht.org.uk. Ni kan också ringa 0044 01638 555 621. Där beställer ni ett s.k. Swab-test som går ut på att man med en liten bomullspinne tar ett prov från insidan av munnen.

Alternativa laboratorium finns idag (2014) att skicka in DNA tester för PLL till:
VetGenOptigen , Laboklin , Animal DNA Diagnostics Ltd. Hos Optigen och Laboklin kan man även göra CEA testet. Möjlighet kan finnas att ta blodprov hos en eller flera av dessa. Kontrollera själv priser och vad som krävs.

Om ni tar blodprov kan ni skicka med remiss från SKK för att skicka in till den tillsammans med kopia av svaret, detta kan sedan användas i framtiden ifall testet blir validerat. Din veterinär tar blodprov på hunden. Blodprovet skickas av provtagande veterinär till aktuellt laboratorium. Remiss tillsammans med kopia på provsvaret skickas till SKK. Inskickade remisser sparas hos SKK utan åtgärd tills dess att beslut om registrering hos SKK eventuellt tas. Hämta remiss här.

Nedan beskrivs endast hur man går tillväga för att skicka till AHT.

Hur gör man? Måste man skicka swab-test, vem kontrollerar id mm

Swab-testet kan göras hemma. I varje kit/ paket medföljer instruktioner. Säg till om ni vill ha instruktionerna på svenska så kan de ordna detta. Några har undrat om man inte bör gå till veterinär så att testet säkert går rätt till och det måste man som heelerägare själv bedöma. Vi som klubb kan inte kontrollera detta och vi känner att vi alla måste lita på varandra. AHT, The Animal Health Trust, har tydliga instruktioner och ingen tjänar något på att inte följa dem. SKK erkänner inte swab-test, sålunda registreras de inte.

Vad kostar det?

Priset för testet är GB £ 42 (per hund utan eventuell rabatt. Det blir runt 500 SEK per hund, beroende på vad pundet står i)

Vad händer sedan då?

Avelskommittéens uppfattning är att vi nu vill uppmuntra så många som möjligt att testa sina hundar. SKK erkänner inte swab-test, men å andra sidan finns idag inget annat test att använda. Vi anser också att det bästa är att testa och se vad vi har, vilket resultat vi hamnar på. Klubben har en PLL-lista på hemsidan där vi hoppas att alla ska lägga in sina resultat. Är ni osäkra hur ni fyller i denna kontakta webmaster.
Vi uppmuntrar alla våra medlemmar att testa och att dela med er av era testresultat! 

Liten Lathund – hur man går tillväga

Beställ swab test kit: swabrequest@aht.org.uk alternativt online via https://secure.ahtdnatesting.co.uk/canine_tests/lancashire_heeler.

    • Följ instruktioner om betalning mm
    • testerna utförs
    • invänta svar
    • lägg själv in ditt svar här på SLHKs hemsida. Ange om din hund är clear/fri, carrier/bärare, affected/smittad
    • kopia av resultatet ska sändas till valpförmedlaren om ni vill hänvisa till DNA testet i valpannonsen.

Är du osäker och har svårt att förstå informationen här, på Optigens hemsida eller informationen som sänds med, tveka inte att kontakta ordförande som kan hjälpa er på vägen.